Ik verduidelijk dit even met een voorbeeld van een man die wenst te stoppen met roken.
Wanneer de jongeman 15 – 16 jaar is, maakt hij zich los van thuis, en wil hij meer tijd doorbrengen in de wereld rondom hem. Vrijheid, meer zelfstandigheid, onafhankelijkheid…
Waar hij zich echter niet van bewust is, is het feit dat hij tegelijk ook het “veilige nest” verlaat. Onbewust gaat hij dan ook op zoek naar een nieuwe veiligheid, welke hij vindt bij zijn vrienden… maar om “er bij te horen” moet hij roken, want zijn vrienden roken ook…
Het onderbewuste registreert dan dat roken veiligheid betekent.
Wanneer de jongeman op latere leeftijd wenst te stoppen met roken, dan lukt dit niet omdat hij vanuit zijn onderbewuste gestimuleerd wordt om verder te roken, ook al wenst hij op bewust vlak, kritisch en beredeneerd, te stoppen met roken. De kritische barrière of firewall laat geen nieuwe informatie toe omdat het onderbewuste reeds informatie heeft, en deze informatie is “veiligheid”. Het onderbewuste associeert roken dus met veiligheid.
Door nu de kritische barrière te omzeilen of even buiten spel te zetten, kan de hypnotherapeut de bestaande informatie vervangen door een nieuwe suggestie. Op voorwaarde dat de suggestie relevant en aanvaardbaar is, en dus vanuit het bewuste ik wordt gestuurd.
Hypnose en hypnotherapie zijn geen wondermiddel maar degelijk teamwork tussen hypnotherapeut en cliënt.